Az előző bejegyzésekben már sokat írtam az aflatoxinokról, melyek az Aspergillus nemzetségbe tartozó fonalas gombák közül néhány képes előállítani. Viszont az aflatoxinokon kívül számos más jelentős mikotoxin létezik. Ebben a bejegyzésben a mikotoxin-termelésről, a mikotoxikológia létrejöttéről lesz szó.
A gombák különböző módon károsíthatják az embert illetve az állatokat:
Okozhatnak különböző mikózisokat, mikotoxikózisokat, micetizmusokat.
lDefiníció: fonalasgombák általában másodlagos anyagcsere-termékei, melyek az embert és/vagy az állatokat valamilyen módon károsítják
.
lJelentőség: az ember és háziállatai táplálékát, illetve környezetét szennyezhetik, különböző kórképeket válthatnak ki.
Itt tisztáznám a másodlagos metabolitok fogalmát is:
Nem elengedhetetlenül szükségesek a sejt életben maradásához, ellentétben az elsődleges anyagcseretermékekkel
. Nem fordulnak elő minden élőlényben, csak néhány faj termel egy adott vegyületet. Általában kis méretűek és a sejt életének csak egy adott szakaszában termelődnek. Szerepük többnyire ismeretlen.
Ezzel szemben az elsődleges metabolitok:
lA normális növekedéshez, reprodukcióhoz, fejlődéshez szükségesek, általában a log fázisban termelődnek
. Szigorúan szabályozott termelődésük.Tudjuk, mi mire való.
A mikotoxinok több, különböző módon is bejuthatnak a szervezetbe.
lKözvetlen szennyezésként (szennyezett növény fogyasztása révén, pl. liszt)
lKözvetve (mikotoxinnal szennyezett takarmányt fogyasztó állatokból származó élelmiszerek révén; pl. sertés vese)
lÉlelmiszeriparban alkalmazott mikotoxin termelő gombák okozta szennyezés révén (pl. fermentált szalámi, szójaszósz)
lGombaspórák belégzése (ochratoxinok, makrociklikus trichotecének)
lGombafertőzés hatására a szervezetben is termelődhet (ochratoxinok, fumonizinek, gliotoxin, oxálsav)
Néhány mikotoxin hatásmódja látható ezen az ábrán.
Mikotoxikológia
A mikotoxinokkal foglalkozó tudományág az 1960-as években jött létre. Ekkor ugyanis egy rejtélyes betegség pusztított a pulykák körében Angliában, mely több mint 100.000 pulyka elhullását okozta. A vizsgálatok során májkárosodást mutattak ki az állatokban. A betegséggel a takarmányba kevert toxinnal szennyezett földimogyorót hozták összefüggésbe. A tápból egy fonalasgombát is izoláltak, melyet Aspergillus flavus-ként azonosítottak. A toxikus anyagot, utalva a termelő gombára, aflatoxinnak nevezték el.
Végezetül egy képet választottam, amelyre összegyűjtöttem néhány olyan élelmiszert, melyek tartalmazhatnak mikotoxinokat. Tehát nem törvényszerű, de előfordulhat mikotoxin szennyezés számos fermentált-, húsipari-, tejipari élelmiszerben, importált termékekben, valamint hazai mezőgazdasági termékekben is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése